Bebekler oldukça hassas olduklarından dolayı bebek banyosu nasıl yaptırılır konusu annelerin her zaman çelişkiler yaşadığı ve nasıl uygulamaları gerektiğinden tam olarak emin olamadıkları bir konudur. Banyo ne zaman ve nasıl yaptırılmalı, hangi ürünler, hangi sırayla kullanılmalı, ne yapılmalı ve ne yapılmamalı gibi çok sayıda bilgi, görüş ve tavsiyenin var olması, annelerin, özellikle yeni anne olmuş kadınların aklını çok daha fazla karıştırmaktadır. Ayrıca bebek banyosu nasıl yaptırılır konusu üzerinde durulması gereken, oldukça önemli bir konudur ve bu nedenle özel olarak ilgilenmek ve en doğru yöntemi metodu bulmak için iyi araştırmak gerekmektedir.
Annelerden de önce bebekler doğduktan sonra, yeni doğan bakım ünitelerinde uzman kişilerce silinerek ve yıkanarak temizlenir. Ancak bu işlem doğar doğmaz yapılmaz. Anne ve bebeğin kokusunu almaları için öncelikle silinerek temizlenen bebekler, bir süre sonra yıkanırlar. Çünkü dünyaya geldikleri anda banyo için pek hazır halde değillerdir. Buraya kadar hastanede uzmanlar tarafından yapılan işlemler olduğundan dolayı pek sorun yok gibi görünüyor ama ya sonrasında? Evde bebek banyosu nasıl yaptırılır? Detaylarıyla açıklıyoruz..
Hastaneden eve geldikten sonra ertesi gün bebeklere banyo yaptırılabilir. Burada önemli olan, bebeklerin banyosunun, yetişkinler ve çocuklar gibi olmadığıdır. Daha doğrusu buradaki mantık tamamen farklıdır. Fazladan özen ve dikkat gerektirir. Öncelikle yeni doğan bir bebekte göbek kordonu henüz düşmediğinden, bu kordonun suyla çok fazla temas etmemesine dikkat etmek gerekir. Suyla çok fazla temas eden göbek kordonu çok kolay şekilde enfeksiyon oluşturabilen, oldukça hassas bir noktadır. Banyonun bir diğer boyutu da psikolojiktir.
Dünyaya yeni gelmiş olan bir bebek uzun süre su içinde kaldığında, ileride ortaya çıkacak bir korku geliştirebilir ve kendini güvende hissetmeyebilir. Bu nedenle bu sürede banyo yaptırma yerine, bir süre özel bir bebek süngeri ya da organik ve yumuşak bir bez ile silinerek temizlenebilirler. Aslında bu yöntem bebek için daha çok tavsiye edilen bir temizlik şeklidir. Evde geçen süre 10 günden fazla olduğunda ve göbek deliği oturduktan sonra bebek banyosu nasıl yaptırılır sorusuna yanıt olacaktır. Mutlaka bu şekilde olması gerekmez. Sadece tavsiye edilen şekli bu şekildedir.
Anne ve babaların en büyük korkusu, bebek banyosu sırasında bebeklerine istemeden zarar vermek ya da onu incitecek bir harekette bulunmak olmuştur. Ancak bilinçli şekilde yaptırılan bir banyo kesinlikle bu riskleri taşımaz. Anne ve baba tecrübesiz ise, bebeğin ilk banyosunda kendilerinden daha tecrübeli birinin, kendilerine refakat etmesini isteyebilir. Bu durumda herkes kendini daha iyi ve daha güvende hissedecektir.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen ilk banyo şekli de budur. Öncelikle oda sıcaklığı ve su sıcaklığı ayarlanmalıdır. Banyo öncesinde bir kapta kaynatılan su, bir süre ılımaya bırakılabilir ve bebek bu suda yıkanabilir. Bu arada banyo yaptırırken bir pamuğu da yanınızda bulundurabilirsiniz. Bebek öncelikle havluya sarılır, suyun içinde yavaşça koyulur. Pamuk ılık su yardımı ile ıslatılıp bebeğin gözlerinin silinerek temizlenmesi ile başlanabilir. Bebeği bu aşamada asla suyun içinde ve kendi halinde bırakmamalısınız. Daima kontrollü şekilde devam edilmelidir. Ardından burnunu, ağzını, kulaklarını ve yüzünü de bu pamukla silebilirsiniz.
Kulaklarını temizlerken hem içeriden hem de dışarıdan temizlediğinize emin olun. Kulaklarını silerken, pamuğu kulaklarının çok içine kesinlikle sokmayın. Bebeğin kulağına su kaçmaması için ise pamuktaki su miktarına dikkat edin. Kulakta gösterilen hassasiyet burun delikleri içinde geçerli olmalıdır. Pamuğun burun deliklerinin içine girmemesine özen gösterin. Aksi durumda oldukça tehlikeli sağlık sorunları oluşabilir.
Yüz temizliği sonrasında, ellerinizi bebeğinizin iki kulağını birden kapatacak şekilde ayarlayın. Artık kontrollü bir şekilde bebeğin vücudunu yıkamaya başlayabilirsiniz. Mümkünse banyo sırasında en az bir kişi ile daha birlikte olun. İhtiyacınız olan şampuan ve diğer ürünlerin uygulanmasında bir kişinin daha olması size kolaylık sağlayacaktır. Bebeğin başını yıkamadan önce, vücut temizliğini yapmalısınız. Öncelikle bebek şampuanı ile bebeğinizin ayaklarını, göğüs kısmını, bacaklarını, kollarını, yüzüne çok değmeden boynunu ve poposunu yıkayın. Elinizle de yıkayabileceğiniz gibi tamamen organik bir bebek yıkama süngeri de kullanabilirsiniz.
Vücudu yıkayıp duruladıktan sonra ise bebeğin başını ve saçlarını yıkayabilirsiniz. Öncelikle bebeğinizin yüzünü yere doğru bakacak şekilde çevirin ve bir kolunuzla sıkıca bebeği kavrayın. Ardından saçlarını ve başını ıslatın. Sonrasında bebek şampuanı kullanarak nazik hareketlerle, mümkün olduğunca sarmamaya özen göstererek, masaj yapar şekilde şampuanlayın. Ardından yine bebeğinizin kulaklarını su kaçmaması için kapatarak başını durulayabilirsiniz. Suyu direkt yukarıdan dökerseniz, kapatmanıza rağmen bebeğin kulaklarına su kaçabilir. Kulaklarına su kaçmaması için bebeğin arkasından suyu dökebilirsiniz. İyice durulandığından emin olduktan sonra da bebek havlusuna iyice sarıp, banyodan çıkarabilirsiniz.
Bilindiği gibi bebeklerin kullandığı her ürün özel formüllerle üretilmiş özel ürünlerdir. Çocuklar ve yetişkinlerde kullanılan ürünlerin hiçbirinin bebeklerde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Özellikle yetişkinlerde kullanılan sabunlar, şampuanlar ve duş jelleri bebeklerde kullanılmamalıdır. Doğal bebek şampuanı gibi bebek bakımı ürünleri kullanılmalıdır. Aksi halde bu ürünler bebeklerin oldukça hassas olan ciltlerinde alerjik etkiler gösterebileceği gibi, tahrişe ve çeşitli cilt problemlerine de sebep olabilir. Hatta ilk 1 ay içinde bebek için herhangi bir temizleme ürününün kullanılmaması bile bazı uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Doğal yağların kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur ancak kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmasından mutlaka sakınılmalıdır. Bebekler için özel olarak üretilen doğal içerikli Yeşilmarka ürünleri olan; kimyasal içermeyen, organik olan ürünler, duş jelleri ve şampuanlar kullanılabilir.
Yeşilmarka’nın bebeğinizin banyosunda ve banyo sonrasında kullanabileceğiniz iki ayrı ürünü bulunuyor. İlki doğal bebek şampuanı, diğeri ise doğal pişik önleyici krem. Doğal bebek şampuanı ile bebeğinizin hem vücudunu hem de saçlarını gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Banyo sonrasında ise bebeğinizin bakımını doğal pişik önleyici kremimizle sonlandırabilirsiniz.
Bu yazımızda bebek banyosu nasıl yaptırılır konusuna değindik.. Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/parabensiz-sampuan-nedir-cesitler-ve-onerilerimiz/ linkinden ulaşabilirsiniz.