Spor yapmak, egzersiz yapmak hayatın her döneminde önemli olduğu gibi hamilelik süresince de oldukça önemlidir. Anne adaylarının gebelikle birlikte hayatında yeni bir dönem başlar ve önceliği her zaman bebeği haline dönüşür. Hamilelik durumu anlaşıldığı andan itibaren yaşam tarzına dikkat edilmelidir. Her dönemde olduğu gibi hamilelikte spor ihmal edilmemelidir.
Hamilelik çok güzel bir süreçtir. Bu süreçte bebeğinize kavuşacağınız anı iple çekerken bir yandan da kilo alma süreci gibi bir yan etkisi de mevcuttur. Bebeğin sağlığı her zaman daha ön plandadır bu yüzden kullanılacak bebek bakım ürünlerine dikkat edilmelidir. Bunun dışında anne adayının sağlıklı olması ve sağlıklı yaşam ürünleri kullanması doğrudan bebeğin de sağlıklı olmasını destekler.
Hamilelik ile birlikte çevreden sürekli hurafeler dinlenir. Bunların başında spor yapılmaması gelir. Spor yapılmasının düşüklere neden olabileceği sıklıkla dile getirilmektedir. Oysaki doğru zamanlarda ve kontrollü olarak yapılan egzersizler hamilelik döneminde oldukça faydalıdır. Doğum esnasında özellikle normal doğum aşamasında faydası oldukça yüksektir. Hamilelikte spor yapmak omurga sağlığı için oldukça önemlidir. Bel ve sırt ağrılarının azalmasını sağlayarak omurgada oluşan baskıyı azaltır. Doğum esnasındaki sancıların azalmasında yardımcı olur.
Hamilelikte spor yapmak kalp ve damar sağlığı için oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz ile hamilelikte amaç kalori yakmak değildir. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için spor yapılmalıdır. Hamilelik öncesinde eğer tanısı konmuş kalp ve damar hastalığının olması halinde doktor önerisine göre hareket edilmelidir. Bu hastalarda spor yapılması genellikle tavsiye edilmemektedir.
Gebelikle birlikte başlayan birçok durumla beraber anne adayının geçmişten gelen hastalıkları da olabilir. Bu hastalıkların varlığının tespiti oldukça önemlidir. Belirli dönemlerde testler yapılarak bu değerler ölçülmektedir. Gebelik diyabeti takibi yapılan konuların içerisinde yer almaktadır. Doğru beslenme ve doğru zamanda yapılan egzersiz programları ile birlikte gebelik diyabeti önlenebilmektedir. Bu sayede gebelik boyunca alınan kilo miktarı da oldukça az olacaktır. Gebelik boyunca 10 ile 12 kilo alımı normal kabul edilmektedir. Bu değerler anne adayının vücut ve yaş durumuna göre de değişkenlik gösterebilir. Bir diğer konu ise, hamilelikte spor yaparken anne adayının solunum hastalığının olmamasına dikkat etmesi gereklidir. Buna ek olarak tansiyon, kolesterol, tiroit bozuklukları, daha önce düşük yapma durumu da göz önünde bulundurulmalı ve takip edilmelidir.
Hamileliğin ilk aylarında bebeğin hayati fonksiyonlarının gelişir. Bu gelişim esnasında hamilelikte spor, özellikle ilk üç ay içinde çoğunlukla tavsiye edilmemektedir. Ağır spor hareketlerinin düşüğe neden olduğu belirtilmektedir; fakat doktor onayına istinaden basit egzersizler ve yürüyüşler yapılabilmektedir. Sporcu kadınlar veya spor geçmişi olanlar bu dönemde oldukça rahat olurlar. Günlük 20-30 dakika yürüyüşler yapabilirler. Daha önce spor yapmamış kişilerin 15-20 dakika ile başlaması daha avantajlı olacaktır.
Sağlıklı bir bebek için önce anne adayı kendi sağlığını düşünmelidir. Gebelikle birlikte yoğun baş ağrıları, uykusuzluk, bel ve sırt ağrıları meydana gelen en belirgin sağlık problemlerindendir. Bu problemleri hafifletebilmek ve en aza indirgeyebilmek için aslında spor yapmamak oldukça risklidir. Uygulanan spor programının ağır hareketler içermemesi burada önemlidir.
Stres hamilelik boyunca kadınların yakasını bırakmaz. Her kontrolde bir şey olacağını düşünür ve bebeği için her zaman en iyisini ister. Stresle başa çıkmanın en güzel ve kolay yollarından birisi olan spor, hem anne adayı hem de bebek için oldukça sağlıklıdır.
Hamilelikte spor yapmak isteyen anne adayları doktor onayı ile ilerlemelidir. Bilinenin aksine spor yapmak hamilelik döneminde de oldukça yararlıdır. Hamileliğin en korkutucu durumlarından biri olan ödemi önleyerek şişkinliğin önüne geçmeye yardımcı olur. Sağlıklı bir kan dolaşımı, sağlam bir psikolojinin de oluşmasını sağlar. Gereksiz kilo alınmasının önüne geçmeye yardımcı olur. Hamileliğin her aşamasında farklı sporlar yapılması genellikle tavsiye edilir. Bu spor dallarının seçiminde kişinin tıbbi geçmişi araştırılır.
Normal doğum aşamasında özellikle kegel egzersizlerinin yapılması önemlidir. Bu egzersiz pelvik kasların güçlenmesini sağlayarak daha kolay bir doğum sürecine destek olur. Bu egzersizin bir diğer faydası ise mesaneyi kontrol edebilmeyi sağlamaktır. Gebelikle birlikte idrar kontrolü kaybedilebilir. Kegel egzersizi, idrar kaçırma sorununun önüne geçmekte yardımcı olabilmektedir. Doğru nefes almak da doğum aşamasında oldukça önemlidir.
Hamilelikte spor belirli trimesterlerda yapılmalıdır. İlk aylarda dikkat edildikten sonra bebeğin gelişimine ve doktor kontrolüne göre belirli hareketler yapılabilir. Hamilelik döneminde en çok tercih edilen sporlar şunlardır;
Hamilelikte denge önemli konular arasındadır. Anne adayı ilerleyen hamilelik döneminde denge gerektiren egzersizleri rahatlıkla yerine getiremeyecektir. Bu nedenle dengesini kaybedip düşmesine neden olacak ani hareketlerden kaçınmalıdır.
İlk üç ay rahat hareketler içeren pilates programı ve yürüyüş yapılabilir. Bunu takip eden ikinci evre olan 3-6 aylık dönemde tempolu yürüyüşler, pilates ve yoga programları, nefes egzersizleri tavsiye edilmektedir. Üçüncü evre olan 6-9 aylık dönemde ise yorucu spor programlarından uzak durmak, beli ve eklemleri incitecek hareketlerden uzak durmak, hafif tempolu pilates ve yürüyüş programları uygulanabilir.
Hamileliğin her döneminde kayma ve düşmelere dikkat edilmelidir. Kayma ve düşme genellikle yüzme için gidilen havuzlarda meydana gelmektedir. Bu durumun önüne geçmek için çok dikkat edilmelidir. Gebelik dönemi boyunca düşme genellikle istenmeyen durumlardandır ve kötü sonuçlara neden olabilir. Spor yapma esnasında eğer halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, bayılma, kanama, kalp sıkışması gibi durumlar yaşamanız durumunda spora ara vermeli ve doktorunuza danışmalısınız.
Spor ve diyet, hayatın ayrılmaz ikilisidir. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olan spor gebelik döneminde de haftalık olarak gelişime göre yapılmalıdır. Hamilelikte spor için bir çok alternatif bulunmaktadır. Spor esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Ağır sporlardan uzak durulmalıdır. Rahim çevresine dikkat edilmelidir. Vücudu spora hazırlamak için kullanılan ısınma ve soğuma egzersizlerinin yapılması oldukça önemlidir.
Aerobik, pilates ve yoga hamileliğin belirli dönemlerinde yapılmaktadır. Bu sporları yaparken çok esneme, ani hareketler, dengesiz hareketler ve ağır hareketlerden kaçınmak gereklidir. Adrenalin içeren sporlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Hamilelikte spor vücut yapısına göre uygun hareketlerle yapılmalıdır. Bebek gelişimi haftalık olarak takip edilmekte ve anne adaylarının vücutları da bu gelişime göre değişim yaşamaktadır. Bu gelişme dönemine en uygun spor çoğunlukla kısa süreli yürüyüşlerdir. Bunu hafif tempolu koşu ve hafif egzersiz hareketleri ile destekleyebilirsiniz.
Hamilelikte spor rahat bir doğum süreci için oldukça fayda sağlamaktadır. Haftada 2 veya 3 defa olmak üzere kalp atışı ve nabzı takip ederek spor yapılmalıdır. Vücut sıcaklığının çok yükselmemesine dikkat edilmelidir. Spor ile birlikte kilo kontrol altında olur, metabolizma hızı artar, pelvik kasların hareketi kolaylaşır, omurga ve bel bölgesinde oluşan yük hafifler, ruhsal iyileşmeyi destekler. Anne adaylarının fiziksel değişimleri ruhsal dengelerini de çok etkilemektedir. Bu aşamada psikolojinin korunması için spor yapmak anne adayını rahatlatacak ve bu dönemi rahat geçirmesini sağlayacaktır.
Hamilelikte diyet uzman eşliğinde yapılmalıdır vücudun ihtiyacı olan günlük besinleri diyetisyen ile belirleyebilirsiniz. Anne adayı normal bir dönemdekinden daha fazla proteine ihtiyaç duyabilmektedir. Bu ihtiyacın giderilmesi için diyetisyenler doğal protein tozu takviyesi önerebilmektedir. Yeşilmarka'da doğal içeriklere sahip, yapay tatlandırıcı ve koruyucu içermeyen farklı aromalara sahip doğal protein tozu seçeneklerini inceleyebilir ve size en uygun seçeneği tercih edebilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/gercek-meyve-ve-lezzetler-iceren-dogal-protein-tozlari/ linkinden ulaşabilirsiniz.