500 TL üzeri ücretsiz kargo
DERMOKOZMETİK VE SPORCU BESİNLERİNDE DOĞAL BİR DOKUNUŞ
YEŞİLMARKA SAĞLIKLI YAŞAM ÜRÜNLERİ
NATURAL TOUCH OF DERMOCOSMETICS AND NUTRITION
FABRİKADAN DİREKT GÖNDERİM
NATURAL TOUCH OF DERMOCOSMETICS AND NUTRITION
500 TL üzeri ücretsiz kargo
DERMOKOZMETİK VE SPORCU BESİNLERİNDE DOĞAL BİR DOKUNUŞ
Şampuan Seçimi Yaparken Atlamamanız Gereken Noktalar

Şampuan Seçimi Yaparken Atlamamanız Gereken Noktalar

En önemli aksesuarımız olan saçlarımızın temizliği ve bakımı hepimiz için oldukça önemli. Saç temizliğinde en çok kullanılan ürün ise şampuan. Şampuan seçimi ise çok hassas bir konu. Saç tipimize uygun olan bir şampuan kullanmak, hem bakımlı daha da önemlisi sağlıklı saçlara sahip olmanın birinci koşulu. Bu nedenle öncelikle saçı tanımak gerekiyor. Saçın tipine göre doğru şampuan seçimi yapmak, mümkünse öncelikle şampuanı denemek, içeriğine dikkat etmek, şampuan seçimi yaparken atlamamız gereken noktalar. Peki, saç bakımı temizliği için kullandığımız şampuanları doğru seçiyor muyuz? Şampuan alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Şampuan Seçiminde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Şampuanlar ve saç bakımı ile ilgili sürekli duyduğumuz, doğru sandığımız ve inandığımız bazı yanlışlar var. Bunlardan ilki köpüren şampuan iyidir efsanesi. Tamamen yanlış bir bilgi. İnanılan ve doğru kabul edilenin aksine, bir şampuanın kalitesi ne kadar köpürdüğü ile ilgili değildir.

Şampuan ne kadar çok köpürürse, saç da o kadar iyi temizlenir inanışı da tamamen yanlış. Köpük, şampuanın içindeki kimyasal bileşenlerin havayla temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Saçın temizlenmesi ile köpürmenin bağlantısı yoktur. Bazen az köpüren, hatta hiç köpürmeyen bir şampuan kullansanız bile, iyi ve memnun kalacağınız bir sonuç elde edebilirsiniz. Bir de her gün düzenli olarak saç yıkanmalıdır efsanesi var. Bu da kesinlikle doğru değil. Hele söz konusu olan kuru saçlar ise, her gün yıkayarak, saçınıza iyilik değil, aksine kötülük yapmış olursunuz. 

Her gün yıkanan kuru saçlar, zamanla yıpranır, çatallaşır ve sağlıksız hale gelir. Her gün saç yıkama, yağlı saçlar içinde oldukça kötüdür. Sebum fazlası nedeniyle normalden daha fazla yağlanan saçlar, sürekli yıkandıkça çok daha fazla yağ üretir. Bu da uzun süreçte kronikleşen bir yağlı saç problemine sahip olacağınız anlamına gelir. Saç bakımı ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlardan bir diğeri de periyodik olarak şampuan seçimi yapmaktır. Saçın sağlıklı olması ve uzaması için periyodik aralıklarla kullanılan şampuanın değişmesi gerektiği söylenir. Ancak saçlarda oluşan yıpranmanın, sürekli kullanılan şampuanla ya da şampuan içinde bulunan kimyasallarla ilgisi yoktur. 

Saçlarda hızlı bir dökülme ve ardından yerine yeni saç çıkan bir düzende ilerleyen saç döngüsünün şampuanda bulunan kimyasallar yüzünden bozulması pek olası değildir. Kısaca şampuan saça alıştı, bu nedenle saçlarım dökülüyor gibi sebeplerden yüzünden yeni şampuan seçimi yapmak doğru değildir.

Her Gün Saç Yıkanır mı?

Sürekli olarak gündeme gelen ve çoğunlukla net bir cevap da alamadığımız sorulardan biri de her gün saç yıkamak zararlı mı yoksa değil mi sorusudur. Ancak çoğu bilimsel araştırma, her gün saç yıkamanın, faydasından daha çok zararı olduğunu kanıtladı. Saç derimizde bulunan koruyucu bakteriler ve saç derisinin elastik yapısının, sebum dengesi ve diğer özelliklerinin, sürekli yıkanma sonucu kaybolduğu veya zarar gördüğü ortaya çıktı. Ayrıca kepeklenme sorununu ve saç dökülmesini tetiklediği de biliniyor. Sürekli olarak saç yıkamak saçın nem dengesini de bozuyor. Zamanla dökülmelere yol açıyor. Bu nedenle uzmanların tamamı her gün saç yıkamanın zararlı olduğunu söylüyorlar.

Şampuan Nasıl Seçilmelidir?

Şampuan seçimi çok önemli bir konu. Saç tiplerinin hepsi farklıdır. Bir saça iyi gelen, bir farklı saç için iyi olmayabilir. Her şampuanın içeriği de aynı değildir. İçindeki kimyasallar da birbirinden farklıdır. Şampuan firmaları, saç tiplerine göre farklı şampuanlar üretir. Kuru, normal, yağlı ve kepekli saçların ihtiyaçları da birbirlerinden farklıdır. Dolayısı ile şampuan seçimi saç tipine göre yapılmalıdır. Mesela kepekli saç, bir derisi problemidir. Saç derisinin yeteri kadar nemli olmaması, derinin pul pul dökülmesine neden olur ve bu da kepek problemini oluşturur.

Kepekli saçlara sahip olan kişilerin şampuan seçimi konusunda saç derisine nem veren şampuanları kullanması tavsiye edilir. Yeşilmarka'nın doğal şampuan çeşitleri ile sağlıklı canlı ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz.

Saçın Cinsine Göre Şampuan Seçmek

Saça nem veren ve besleyici özellikte olan şampuanlar, kepek sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Boyalı saçlar ise genellikle kimyasal işlem görmüş ve yıpranmış saçlardır. Bu nedenle şampuan seçimi yapılırken onarıcı özellikte olan şampuanların alınması, boyalı saçlar için doğru bir seçim olacaktır. Normal saçlar için şampuan seçimi yaparken saç derisinin sahip olduğu nem ve yağ oranını koruyacak bir şampuan alınmalıdır.

Normal saçlara sahipseniz ve saçlarınızı yıkadıktan sonra hemen yağlanma oluyorsa, şampuan seçimi yanlış demektir. Yağlı saçlar için şampuan seçimi yaparken saçta oluşan fazla sebumu dengeleyecek ve azaltacak bir şampuan seçilmelidir. Sebum üretimini dengeleyen şampuanlar, saçlarda hep şikâyet edilen elektriklenmeyi de engelleme özelliğine sahiptir. Aşırı fön gibi işlemlerden zarar görmüş saçlar için şampuan seçimi yaparken şampuanla birlikte aynı özellikleri gösteren bir saç maskesi ve saç serumu da alınabilir. Bu durumda şampuanın performansı daha da yükselecektir.

Saç Nasıl Yıkanmalıdır?

Sağlıklı saçlara sahip olmak için saçın haftada 3 gün yıkanması yeterlidir. Şampuan seçimi yaparken, PH değeri 5.5 olan bir şampuan almak önemlidir. Yıkanırken sıcak su ya da soğuk su yerine ılık su kullanılmalıdır. Gün içinde kullandığımız jöle, saç spreyi vb. kimyasalların miktarı fazla ise saç yıkanmalı, eğer saçta ağırlık yapmayacak derecede kullanıldıysa yıkanmamalıdır. Jöle ve saç spreyi gibi saç derisi için zararlı olan kimyasallar ise saç derisinin olağan yapısına zarar verdiğinden mümkün olduğunca kullanılmamalı, kullanılacaksa, mümkünse çok miktarda kullanılmamalıdır. Şampuan seçimi de mümkünse organik ve cildin PH dengesine dost olanlar arasından seçilmelidir.

 Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/protein-tozu-ne-ise-yarar-en-iyi-protein-tozu-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Paylaş: