500 TL üzeri ücretsiz kargo
DERMOKOZMETİK VE SPORCU BESİNLERİNDE DOĞAL BİR DOKUNUŞ
YEŞİLMARKA SAĞLIKLI YAŞAM ÜRÜNLERİ
NATURAL TOUCH OF DERMOCOSMETICS AND NUTRITION
FABRİKADAN DİREKT GÖNDERİM
NATURAL TOUCH OF DERMOCOSMETICS AND NUTRITION
500 TL üzeri ücretsiz kargo
DERMOKOZMETİK VE SPORCU BESİNLERİNDE DOĞAL BİR DOKUNUŞ
Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebek bakımı ilk aylarda diğer aylara nazaran oldukça önemlidir. Bebekler ilk doğdukları andan itibaren çok hassastır. Vücut ısısının korunması, yumuşak bir cilt, düzenli banyo seansları, tırnak bakımı, pişik olmaması için cilt bakımı ve bez değiştirme, kulak ve burun temizliği, kafa şeklinin yapısı, göbek bağının düşmesi, ağız bakımı gibi dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunmaktadır.

Bebeklerin birinci yaşına kadar düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. İlk doğduğu an K vitamini ve Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Topuk kanı 2 defa alınarak kalıtsal hastalıklar sorgulanır. K vitamini özellikle anne ile olan göbek bağının ayrılması sonrasında kritik önem taşımaktadır. Kanın pıhtılaşmasında görev alan bu vitamin bebeklere hemen yapılır ve ilk doğdukları andan itibaren K vitamin seviyeleri düşüktür. Bu yazımızda yenidoğan bebek bakımı için detayları sizler için derledik.

Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanır?

Yenidoğan bebeklerin haftada 2 defa yıkanması genellikle önerilmektedir. Bebekler ilk doğdukları anda vücut ısılarının korunması için tüm vücut verniks kazeoza isimli madde ile kaplıdır. Beyaz bir yağ tabakasına benzer olan bu madde bebeklere göre değişkenlik gösterebilir. İlk banyosu yapıldığı zaman bu tabaka da temizleneceği için vücut ısısının korunmasına dikkat edilmelidir.

Yenidoğan bebek bakımı dikkat gerektiren önemli bir süreçtir. Bebeğin banyosu esnasında suyun sıcaklığın 36-37 derece olması ve oda sıcaklığının ise 26-27 derece aralıklarında olması gereklidir. Banyo sırasında bebek yalnız bırakılmamalıdır. Bebeğinizin ilk banyosu ise bilen birinden destek alabilirsiniz. Su yutmaması için dikkatli hareketlerle yıkamak gerekir. Cildine zarar vermeyecek yumuşaklıkta süngerler ve doğal bebek şampuanı kullanılabilir. Doğal içerikli ürünlerin kullanımına özen gösterilmelidir. Bebeğinizin cildine uygun doğal içerikli ürünleri Yeşilmarka'dan bulabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Göz Bakımı Nasıl Yapılır?

Göz vücudun en hassas bölgelerinden olması nedeniyle yenidoğan bebeklerde göz kanallarının tıkanmaması için özenli bir şekilde bakımın yapılması gereklidir. Özellikle ilk 6 aylık dönemde göz temizliğine dikkat edilmelidir. Göz bakımı yenidoğan bebek bakımı için önemli adımlardan biridir. Ellerin temiz olması ve temizleme yapılan pamuğun veya gazlı bezin sadece bir göz için kullanılması gereklidir. Her iki göz için aynı temizleme pamuğu kullanılmamalıdır. Göz temizliği gözyaşı kanalının olduğu bölgeden başlayarak dış tarafa doğru nazik bir şekilde yapılmalıdır. Eğer gözünde herhangi bir belirti olması halinde doktorunuza gitmenizde fayda var.

Yenidoğan Bebeğin Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebek bakımı içerisinde ağızda biriken pamukçukların temizliğine de önem verilmelidir. Sadece süt ile beslenen bebeklerin ağzında beyaz noktacıklar oluşmaktadır. Gazlı bir bez yardımıyla bu pamukçuklar temizlenir. Anne sütü ile beslenen bebekler de zamanla kaybolmaktadır. Altıncı aydan sonra ilk süt dişleri çıkmaya başlar. Erken çürümeyi engellemek için gazlı bir bez veya bir tülbent ve su yardımıyla ağız içi temizliği günlük olarak yapılmalıdır.

Biberon ve emzik kullanımı, ek gıda gibi durumlar da süt dişlerinde erken çürümeye neden olabilmektedir. Aynı zamanda bebek için kullanılan yiyecek ve içecek kaplarının bulaşık makinesinde veya elde bulaşık deterjanı ile yıkanmaması gereklidir. Bebek eşyalarının yıkanabilmesi için üretilen doğal içerikli ürünlerle veya sıcak su ile kaynatarak temizlenmesi önerilmektedir. Hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için doğal kozmetik ürünleri ve doğal içerikli ürünleri Yeşilmarka internet sitesi üzerinden inceleyerek sipariş verebilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt bakımı, diğer konularda olduğu gibi hassas bir bakımdır ve her banyo sonrasında cilde nemlendirici uygulanabilir. Anne karnından sonra bebekler dış dünyaya ayak uydurmakta zorlanabilirler ve ciltlerinde bölgesel kuruluklar oluşmaya başlar. Çok kuru ciltler zamanla çatlamaya da başlar. Kuru ciltli bebeklerde cildine uygun nemlendirici seçilerek günde maksimum iki defa olacak şekilde uygulanabilir. Her banyo sonrasında yenidoğan bebek bakımı için cildine bebe yağı uygulanmak zorunda değildir. Çok kuru ciltli bebeklerde banyo suyuna bir miktar bebe yağı eklenebilir. Pişik olmaması için pişik önleyici kremler kullanılabilir. Buna ek olarak vücudunda döküntülerin olmaması için %100 pamuk içerikli kıyafetlerin kullanımına özen gösterilmelidir.

Yenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebek bakımı için bebeklerin göbek bağı düşmeden herhangi bir işlem yapılmaz. Göbek bağı çevresinin temiz olması gereklidir. Islak veya nemli olmamalıdır. Göbek bağını bezlerken bezin dışında bırakmaya özen gösterin. Göbek bağı çoğunlukla 2 hafta içerisinde düşer. Düşmesinden sonra göbek deliğinde bir miktar kanama olabilir veya bağ koparken bir parça göbek deliğinde kalabilir. Kanama olması halinde alkol ile temizleyebilirsiniz. Tam düşmeyen parçalar da birkaç gün içerisinde düşer. Düşmemesi halinde sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Yenidoğan Bebeğin Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?

Bebekler için tasarlanmış özel tırnak makasları kullanarak tırnakları uzadıkça kesilmelidir. Yenidoğan bebek bakımı işlemlerinin arasında tırnak bakımına dikkat edilmelidir. Tırnakların çok ince olması nedeniyle yanlışlıkla cilde zarar verilebilir. Yüzünü çizebilir veya küçük keskin tırnakları ile sizi de çizebilir. Yanlış kesim yüzünden tırnak batması oluşmaması amacıyla doğru tırnak makasının kullanımına da dikkat edilmelidir. Tırnakların düz kesilmesi gereklidir. Doğru şekilde kesebilmek için bebeği bir başkası tutuyorken veya uyuyorken yapabilirsiniz. Tırnakların daha da yumuşaması için banyo sonrasında da kesim işlemi yapılabilir.

Yenidoğan Bebeğin Altı Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Yenidoğan bebekler sıvı beslendikleri için altı sık sık değiştirilmelidir. Beslenme düzenine göre yenidoğan bir bebeğin altı 7-8 defa gün içerisinde değiştirilebilir. Bebek bezinin zamanında değiştirilmesi bebeklerin pişik olmasını engeller. Bu nedenle 2 ile 3 saatte bir bezin değiştirilmesi gereklidir. Yenidoğan bebek bakımı içerisinde özellikle pişiğin önlenmesi çok önemlidir.

İlk 2 ay bebek bezinin günde 7-8 defa değiştirilmesi normaldir. Bu sayı bebeğin beslenme durumuna göre 10 defaya kadar çıkabilir. 2 ay sonrasında ise bebeklerin beslenme sayısı ay geçtikçe azalır ve bez sayısı da bu şekilde 5-6 defaya kadar düşebilir.

Alt temizliğinde el hijyenine dikkat edilmelidir. Temizlik öncesi ve sonrasında el yıkanmalıdır. Dezenfektan ve alkol içerikli ürünler alt temizliğinde kullanılmamalıdır. Yeşilmarka bebek bakım ürünleri içerisinde doğal içerikli ürünleri internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.

Yenidoğan Gece Bakımı (Uyku Düzeni) Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebekler günün büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirmelidir. Bebeğin gelişimi arttıkça uyku düzeni de değişmektedir. 2-3 saatte bir uyanarak toplamda 16-17 saat kadarını uyuyarak geçirmeli oldukça normaldir. Gece ve gündüz uykusunun farkında olmadıkları için acıktığı sürece boyunca sıklıkla uyanabilir. Üçüncü ayına giren bebeklerde gece uykuları 5-6 saat kadar daha uzun sürebilmektedir. Yenidoğan bebek bakımı için önemli bir basamak ise gece bakımıdır. Gece uykusundan uyanan bebeklerin alt değişimi sonrasında karnı doyurulmalıdır. Onların ihtiyaç duydukları ortamın hazır olduğundan emin olmalısınız.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/protein-shake-nedir-sporcular-icin-protein-shake-tarifleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Paylaş: