Terleme; vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik ve gerekli bir olaydır. Sağlıklı olan her insan terlemektedir. Ancak terlemenin miktarı aşırı ise ve ortaya çıkan koku herkesi rahatsız ediyorsa bu durum kontrol altına alınmalıdır. Terleme olayının aşırı olması durumu tıp alanında “hiperhidrozis” (aşırı terleme) olarak isimlendirilir. Bu problem; genetik, hormonlar ile ilgili ya da yaşama ve beslenme düzeni gibi birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu sorunun genel olarak koltuk altlarında, avuç içlerinde, ayaklarda, sırt ve boyun bölgesinde, alın ve saç bölgelerinde gözlemlenir.
Belirtiler, hastalığın türü olan primer ve sekonder tipine göre farklılık gösterebilir. Sekonder aşırı terleme durumunda yani altta yatan başka bir hastalığın sebep olduğu aşırı terlemenin en önemli belirtisi vücudun genel olarak her yerinin terlemesidir.
Primer, bölgesel aşırı terleme durumudur. Bu durumun belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak vücut kuruyken belirli bölgelerin terlemesi (örneğin eller ve koltuk altı gibi) rahatsızlığın en önemli belirtisidir. Bazen yüz ve ayakların terlemesi de bu duruma eşlik edebilir. Sadece el ya da koltuk altı terleyebileceği gibi bazen de el ve ayaklar, el ve koltuk altı gibi farklı bölgeler de terleyebilir.
Bu belirtilere ek olarak; terlemenin genel olarak iki taraflı olması ve nispeten aynı oranda olması, aile hikayesinin bulunması ve aşırı terlemenin 25 yaşından önce başlaması sayılabilir.
Bu hastalığa tıpta “Hiperhidroz” (aşırı terleme) denir. Hastalığın nedeni ter bezinin aşırı çalışması ya da sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasıdır. Hasta şikayetlerin % 30-40'lık kısmı koltuk altı terlemesidir. Bunun yanı sıra el ve ayak terlemesi de oldukça yaygın bir şekilde görülür. Yüzün terlemesi durumuna nadiren rastlanır. Yüzün terlemesi durumu kadınlarda genellik ile menapoz döneminde ortaya çıkar. Hiperhidroz diyabet (şeker) hastaları ile hiper tiroidi (guatr) hastalarında sık sık görülür. Ancak genel olarak hiçbir hastalık ile ilişki kurulamaz ve bu durumun sadece kalıtsal olduğu anlaşılır.
Terleme aşırıya kaçtığında çok ciddi bir sorundur. İnsanların özgüvenlerini kaybetmelerine ve sosyal yaşamdan kendilerini soyutlamalarına neden olabilir.
Kötü kokuların yok olmasında etkilidir. Ayrıca nemi emme özelliği yüksek olan bir üründür. Karbonat iyi bir temizleyici ve derinlemesine etki eden doğal bir üründür. Terleyen bölgelerinize karbonat sürdüğünüzde kötü kokulara neden olan bakteriler ortadan kalkmaktadır.
Anti bakteriyel özelliği olan limon aynı zamanda vücutta bulunan sıvıların PH derecelerinin dengeye gelmesini sağlar. Hassas bir cilde sahip olan kişilerde bile kullanabilen limonun sadece su ile karıştırılması tavsiye edilmektedir. Limon suyunu koltuk altı ve terleyen bölgelerinize rahatlık ile uygulayabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağının yüzümüze ve vücudumuza birçok faydası vardır. Hindistan cevizi yağı laurik asit içerir ve yoğun kokusu yardımı ile kötü kokuları kolayca ortadan kaldırır. Hindistan cevizinin aynı zamanda anti bakteriyel özelliği de vardır. Ilık bir duş aldıktan sonra hindistan cevizi yağını özellikle terleyen bölgeler olmak üzere bütün vücudunuza sürün. Hindistan cevizi yağını her gün uygulamanızda bir sakınca yoktur.
Halk arasında harareti aldığı bilinen siyah çay, aşırı olmamak şartı ile tüketildiğinde terlemeyi önleyici etkisi vardır. Siyah çayın içerisinde bulunan asitler terlemeyi önleme konusunda oldukça etkilidir. Buna ek olarak siyah çay, anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudun kötü kokmasına sebep olan bakteriler ile de savaşır. Terlemeyi önlemek amacı ile siyah çay içerek ya da bir pamuk yardımı ile vücudun terleyen bölgelerine sürebilirsiniz.
Siyah çayı demlikte ya da bir bardak içerisinde güzelce demleyin. Demlenen çayı bir kaba boşaltın ve ılımasını bekleyin. Ilıttığınız çayın içerisine pamuk bandırın ve terleyen bölgelere birkaç defa uygulayın. Siyah çay uygulamasını haftada 1 veya 2 kez yapabilirsiniz.
Bu probleme en iyi gelen doğal yöntemlerden bir tanesi de elma sirkesidir. Elma sirkesi çok güçlü bir antioksidandır. Bu yüzden elma sirkesi, zararlı bakterileri yok etme konusunda önemli bir rol oynar. Elma sirkesinin sağlık yönünden genel özellikleri;
Uykuya geçmeden önce ılık bir duş alın ve vücudunuzu anti bakteriyel sabun veya jel ile yıkayın. Ardında terleme olan bölgelere pamuk ile elma sirkesini sürün. Giyinmeden önce sirkenin kurumasını bekleyin. Sabah uyandığınızda tekrar ılık duş alın ve terleme olan bölgelere vücut pudrası sürün. Elma sirkesini içerek de terleme problemini çözebilirsiniz. Bir bardak ılık suya 1 ya da 2 çay kaşığı kadar elma sirkesi ve biraz bal koyun. Hazırladığınız karışımı günde 1 bardak olmak üzere her gün içmelisiniz.
Yazı boyunca aşırı terlemenin ne olduğundan, belirtilerinden ve bu durumdan kurtulabilmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bahsettik. Aşırı terleme durumunun en etkili tedavi yöntemi botoks yaptırmaktır ancak bu durumu doğal yollardan halletmek çok daha iyi olabilir. Yeşilmarka'nın doğal deodorant ürünleri ve doğal duş jeli ürünlerini kullanabilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/bagisiklik-sistemi-nasil-guclenir/ linkinden ulaşabilirsiniz.