Bebeklerde cilt kuruluğu oldukça yaygın görülen bir cilt problemidir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sıklıkla görülen bu durum belirli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bebeklerin cildi yetişkinlere nazaran daha hassas ve narindir. Cilt yüzeyinde gerçekleşen her durum bu nedenle rahatlıkla gözlenebilmektedir. Çoğunlukla kuru cilt ciddi bir zarara yol açmasa da kaşıntı ve kızarıklık nedeniyle rahatsızlık oluşumuna neden olabilmektedir. Yoğun bir tedavi gerektirmeden doğru bir bakım süreci ile düzelmesi mümkündür.
Bebeklerin cildi yetişkin bir insanın cildi gibi nemlendirici bakımından zengin değildir. Başta yüzü olmak üzere vücudunun birçok bölümünde kuruluğa rastlanabilir. Kuruyan cilt zamanla pul pul dökülmelere, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilmektedir. Kuruma nedeniyle çatlayan cildin düzenli olarak nemlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu sayede rahatsız edici zararlı etkilerden de korunmak mümkün olmaktadır. Kuru cilt problemini önlemek amacıyla doğrudan ilaçlı tedaviler yerine doğal bakım ürünlerinden veya doğal kozmetik ürünlerinden faydalanılabilir. Bebeklerde cilt kuruluğunu önlemek için öncelikli olarak cildin kurumasına yol açabilecek giysiler tercih edilmemelidir.
Cildin kuruması özellikle ortamın yeteri kadar neme sahip olmamasından da kaynaklanmaktadır. Bebeğin bulunduğu ortam düzenli olarak havalandırılmalı veya ortamda bir nem cihazı ile ortam nemi dengeli bir hale getirilmelidir. Kuru cilt oluşumunu önlemek tedavi etmekten daha kolay olduğu için doğru ve etkili bir bakım planı yapmak gereklidir. Bebek için doğru şampuan, krem ve nemlendirici seçimi bu nedenle oldukça önemlidir. Bebeğin hassas cildi için özel olarak formülüze edilmiş olan Yeşimarka doğal bakım ürünlerini internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda bebek cildinin kurumasına ve önlenmesine dair tüm detayları bulabilirsiniz.
Neredeyse tüm bebekler, ilk doğdukları andan itibaren cilt kuruluğu durumu ile karşılaşmaktadır. Bebeklerde cilt kuruluğu nedenleri;
Cilt kuruluğu süresi, her bebekte farklı seyretmektedir. Fakat beklenenden daha uzun sürmesi halinde kuruluğun ana nedeninin tespit edilebilmesi ve tedavi edilebilmesi amacıyla bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Yenidoğan bebeklerde ve erken doğan bebeklerde cilt kuruluğu doğumdan hemen sonraki günlerde görülebilir. Anne karnında bebeğin cildini koruyan verniks tabakasının etkisinin azalması ile birlikte ciltte kurumalar meydana gelmektedir. Bebeklerin aynı zamanda suya fazla maruz kalması cildin nem dengesini etkilemektedir. Bebekleri yıkama esnasında eğer ciltleri çok kuru veya atopiye eğilimli ise şampuan kullanılmaması önerilmektedir. Kullanılan bakım ürünlerinin ise doğal içerikli olması ciltlerinin kurumaması için oldukça önemlidir.
Bebeğin susuz veya aç kalması da cildinin kurumasına neden olmaktadır. Özellikle yenidoğan bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü önerilmekte olup 2 saatte bir emzirilmesi tavsiye edilmektedir. Ciltteki kuruluğun temel nedenleri araştırılırken bebekte görülen tüm belirtiler açıkça belirtilmelidir. Eğer bebek atopik dermatit ise bu deri hastalığının altında birçok neden olabilir. Başlıca atopik dermatit nedenleri şunlardır;
Egzama (atopik dermatit) olan bebeklerde kaşınma önlenmesi oldukça önemlidir. Kaşınan cilt zamanla tahriş olabilir ve enfekte olabilir. Bu nedenle egzama olan bölgelerde su bazlı ve atopik ciltler için formülüze edilmiş olan nemlendiricilerin kullanılması gereklidir.
Bebeklerde cilt kuruluğu, ciltlerinin çok hassas olması nedeniyle hemen anlaşılabilmektedir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, pullanma, çatlama gibi durumlar kuruluğun başlıca belirtileri arasındadır.
Bebeklerde cilt kuruluğu ile egzama karıştırılmaktadır. Cilt kuruluğu birçok bebekte yaygın olarak görülmekteyken, egzama bazı belirtiler ile ayrışmaktadır. Kuru ciltli yapıya sahip olan bebekler genel olarak kaşınmazlar. Atopik dermatit rahatsızlığı olan bebeklerde cilt bölgesel olarak yoğun şekilde kaşınmaktadır. Aynı zamanda kuruyan bölgelerde kırmızıya benzer renk değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Kuru ciltlerde ise genellikle beyaz bir döküntü ve soyulma gibi hafif bir görüntü oluşabilir.
Kuruyan ciltlerde nemlendirme işlemi oldukça önemlidir. Düzenli nemlendirme yapılmadığı takdirde kaşınan bölgede zamanla enfeksiyon oluşabilir.
Bebeklerde cilt kuruluğu probleminin oluşmasını önlemek için ilk olarak doğal yöntemlere başvurulmalıdır. Birkaç küçük uygulama ile tedaviye gerek kalmadan kuruluğun verdiği rahatsızlıkların olumsuz etkilerine maruz kalınmamaktadır. Bu uygulamalar şunlardır;
Yanlış bilinen uygulamalardan biri ise bebeklerin sürekli olarak yıkanması ve yıkama esnasında şampuan veya köpük kullanılmasıdır. Bebeklerde cilt kuruluğu ile savaşmak için öncelikle bakım ürünlerinin doğal içerikli olmasına özen gösterilmelidir. Bebek bakım ürünlerinin, doğal kozmetik ürünleri içerisinden saf bitki ve meyve özleri ile yapılmasına dikkat edilmelidir. Yeşilmarka, Ecosert sertifikaya sahip hammaddeler kullanarak temiz içerikli doğal bebek bakım ürünleri ile bebeklerinizin hassas cildini korumanıza yardımcı olmaktadır. Hassas formülü ile bebeklerin cilt pH'ına uygun doğal şampuan ve pişik kremi ürünlerine sahiptir. İhtiyacınız olan bebek bakım ürünlerini Yeşilmarka internet sitesi üzerinden inceleyebilir ve siparişinizi verebilirsiniz.
Doğal birkaç ürün ile evde rahatlıkla bebeklerde cilt kuruluğu için çözümler uygulayabilirsiniz. Bunlar;
Bu doğal maddelerin haricinde bebeklerin tırnaklarının kısa olmasına dikkat edilmeli ve kendini sürekli kaşımaması için gece eldiven takılması önerilmektedir. Doğal yöntemler ile egzama veya cilt kuruluğunu önlemek mümkündür. İlerleyen cilt hastalıklarında ise uzman bir görüşe başvurmak gereklidir.
Önceki yazımızı https://www.yesilmarka.com/blog/kafeinli-sampuan-kullanmanin-sac-icin-avantajlari/ linkinden okuyabilirsiniz.